Hospice-Zorg – alternatief voor thuis

0
4539

Wanneer mensen ongeneeslijk ziek zijn, niet thuis willen of kunnen blijven en de levensverwachting niet langer dan drie maanden is, kunnen zij hun intrek nemen in een hospice. Hiervoor is een indicatie van de huisarts nodig. Vaak kiest men voor een hospice omdat de zorg te zwaar wordt voor de mantelzorgers of omdat men in een huiselijke omgeving met zijn of haar naasten in alle rust de laatste periode wil beleven.

IJsselThuis is een ‘Bijna-Thuis-Huis’, dat wil zeggen dat de thuissituatie zoveel mogelijk wordt nagebootst. De mensen die in het hospice verblijven worden dan ook ‘bewoners’ genoemd. Met behoud van eigen regie staan de wensen van de bewoner centraal. De vrijwilligers zorgen voor een “net als thuis” sfeer. Met hun zorgzame aanwezigheid voegen zij kwaliteit aan het leven toe in de laatste levensfase.

Een kijkje in ons bijzondere huis

Vanuit het station Nieuwerkerk zie je het markante pand al staan. De mooie kleuren en vormen zijn kenmerkend voor de architecten Alberts & van Huut die het huis ontworpen hebben. Geen raam is het zelfde, elk plekje aan het huis is uniek. Net als haar bewoners… Rondom het pand ligt een heerlijke tuin aan het water. Een overdekt prieeltje, betaald door de nabestaanden van een bewoner, is een heerlijk plekje, waar je op een mooie dag soms de barbecue ziet staan. Aan de voorkant van het huis bij de ingang valt je oog direct op de mooie ingemetselde steen: ‘We kunnen je niet beter maken, maar wel zorgen dat je je wat beter voelt’. “Deze tekst is het motto van ons huis”, aldus Anneke Vermeer. Aan de deur hangt een krans met ingevlochten bloembolletjes, druifjes zijn het en ze lopen al een beetje uit. “Onze ‘bloemenvrijwilligster’ heeft er weer iets moois van gemaakt”, legt Anneke uit. “Met de bloemen die we krijgen van de bloemenman op de markt en met materialen uit de natuur maakt zij wekelijks met veel liefde een welkom entree.” Buiten bij het raam van een van de kamers staat een vogelhuisje. De bewoonster heeft dit van thuis meegenomen. De vogeltjes vliegen af en aan. Zelf eet zij niet veel meer, maar haar gevederde vriendjes des te meer. Haar kinderen brengen vogelvoer mee en als de kleinkinderen op bezoek komen, oefent zij met hen de namen van de vogeltjes: “kijk dat is een roodborstje”. Zo blijft oma van betekenis voor de meisjes, ook al ligt zij ziek in het hospice.

Kom gerust binnen

Een hospice te betreden is volgens Anneke voor mensen soms een moeilijke stap. “Want van een hospice weten we: er sterven mensen, of zoals wij liever zeggen: ‘er leven mensen in de laatste fase van hun leven’. We hebben vier bewonerskamers, met elk een eigen badkamer.” In de hal komt de geur van het olielichtje ons tegemoet – aromatherapie- , waarbij de geur ‘Roos’ rust en zachtheid brengt en mensen op hun gemak stelt bij binnenkomst. Een aantal vrijwilligers heeft bovendien een opleiding gevolgd om aromatherapie goed te kunnen toepassen. We vervolgen onze rondwandeling door het huis. In de woonkamer zit een bewoonster met haar man en enkele vrienden. Haar man blijft slapen om zoveel mogelijk bij zijn vrouw te zijn in deze periode en samen met de vrijwilligers voor haar te zorgen. De keuken is op de eerste verdieping. “Hier koken de vrijwilligers wat de bewoners graag eten, op het tijdstip dat zij wensen”, vertelt Anneke. “Onlangs was één van de bewoners jarig. Zijn drie zoons hebben toen zelf in de keuken hachee, zijn lievelingskostje, gemaakt om zo met familie en vrienden zijn verjaardag te vieren.”

Vrijwilliger worden?

Voordat je als vrijwiliger wordt aangenomen is er een gesprek over de werkzaamheden en wat je motivatie is voor dit werk. Bij aanname volgt een gedegen opleiding en krijg je een maatje.

Financiering van het hospice

Het hospice krijgt een beperkte subsidie van de overheid. De bewoner betaalt dagvergoeding, die meestal te declareren is bij de zorgverzekering. Verder is het hospice afhankelijk van giften, legaten, sponsors en fondswervende activiteiten.

De mensen van het hospice IJsselThuis

Er zijn 70 geschoolde vrijwilligers. Zij zorgen voor de bewoners, maar ook voor andere werkzaamheden zoals boodschappen, strijk en tuin. Er zijn drie coördinatoren en één invalcoördinator.

Nieuwsgierig geworden?

Elke eerste dinsdag en derde donderdag van de maand bent u van harte welkom in ons tuinhuis. “Wij informeren u graag over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden, of over een opname in het Hospice voor u of uw naaste.”

Hospice IJsselThuis
Batavierlaan 8, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-391300
www.ijsselthuis.nl