Kleren maken de politicus

0
3383
Het Imagobureau - Kleren maken de politicus

De Gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Een tijd waarin politici met burgers in gesprek gaan om hun standpunten onder de aandacht te brengen. Ook vinden er debatten plaats waarin vaak maar weinig tijd beschikbaar is om overtuigingen te presenteren. Uiteraard gaat het om de inhoudelijke boodschap, maar de kijker vormt zijn mening zeker niet alleen op inhoud. We hebben te maken met een visueel, een vocaal en een verbaal aspect. Op basis van wat we zien en horen maken we – veelal onbewust – keuzes en dichten we iemand eigenschappen en kwaliteiten toe.

Ik beperk me hier tot het visuele deel en in het bijzonder de kleding, hoewel lichaamstaal en houding ook belangrijke factoren zijn. Uit ervaring weet ik dat politici zich vaak bewust zijn van de kracht van hun uiterlijke presentatie. En nu hoor ik u denken: Oh, je doelt zeker op die schoenen van Hugo de Jonge… Nu had ik tot nu toe besloten daar nou net niks van te vinden omdat er al zoveel over gezegd is. Ze zijn niet mijn smaak en over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Wel wil ik er ‘technisch’ iets over zeggen. Deze kleurrijke schoenen hebben een lichtere kleur dan de pakken die De Jonge draagt en zijn ook lichter dan zijn haarkleur, in zijn geval het donkerste in zijn gelaat. Omdat een lichte kleur altijd de aandacht trekt ten opzichte van een donkere kleur vind ik het om die reden een onverstandige keuze. Kijk maar eens naar een foto waar hij op staat met lichte schoenen. Zelfs als deze effen zijn, trekken zij de aandacht en leiden ze dus af van zijn gezicht. Bovendien is het de vraag of je in een formele setting, zoals de bordesfoto met de koning, en ook nog eens als kersverse minister, voor dergelijk schoeisel moet kiezen.

In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen veel meer mogelijkheden om iets van hun eigenheid te laten zien in hun professionele voorkomen. Maar er wordt bij vrouwen wel veel meer gelet op wat zij dragen. Neem onze nieuwslezers. Kijk om 20.00 uur eens op twitter (@nos-journaal) en zie wat er voorbij komt als Annechien het nieuws presenteert of als Rob Trip dit doet. Bij de kledingkeuze van mannen zit het meer in kleine details. Zij komen voor ‘zakelijke pakken’ toch snel uit op neutralen als grijs- en blauwtinten. Als ik winkel met een klant let ik juist op deze details. Maar allereerst kijk ik naar zijn persoonlijke eigenschappen: Is iemand van zichzelf ‘formeel’ of juist ‘informeel’ en is hij in zijn doen en laten uitgesproken (grote gebaren, harde stem) of meer ingetogen. Ook lichaamsbouw, gelaatstrekken en de manier van lopen (doelgericht met krachtige passen of juist wat losser) zijn van invloed op mijn advies.

In stofkeuze (gladde stof versus stof met wat structuur bijvoorbeeld) en in dassen (effen, klein motiefje, grover geweven of gebreide das, kleurkeuze etc.) kun je als man onderscheidend zijn. Ook is de (pas)vorm van een pak ongelooflijk belangrijk. Is het jasje niet te lang ten opzichte van de benen en kies je voor smalle revers of brede revers ten opzichte van de schouders en het gezicht. Belangrijk is ook hoe iemand als persoon in elkaar zit. Vaak zie je dit in kleedgedrag terug. Wat roepen Macron of Trump door hun kledingkeuze op als het gaat om flexibiliteit of autoriteit? Niet dat ik deze staatshoofden over één kam wil scheren, maar beiden zijn mijns inziens niet het toonbeeld van buigzaamheid of flexibiliteit. Ik heb beide mannen nog nooit iets anders zien dragen dan een donkerblauw pak met een wit overhemd. Trump wisselt nog wel eens van das, die overigens veel te laag geknoopt is. Tip: een das hoort je riemrand te raken.

Als je op sommige momenten wel toegankelijker of laagdrempeliger wilt overkomen, dan kan kleding je daar dus bij helpen en kun je bijvoorbeeld een lichter pak of licht gekleurd overhemd kiezen, de das weglaten of voor een goede combinatie gaan. Met andere woorden, laat je de context meespelen in je kledingkeuze of kies je altijd voor hetzelfde? Niet goed of fout, wel iets om bewust over na te denken.

Tot slot. Bij debatten gaat het sterk om de inhoud en zijn lijsttrekkers vaak maar kort aan het woord. Een hoog kleurcontrast (donker pak, licht overhemd) helpt om meer kracht en autoriteit uit te stralen. Hoe donker of licht een pak mag zijn, hangt af van hoe donker de desbetreffende persoon zelf is. Een licht pak bij iemand met donker haar maakt al gauw flets of minder krachtig. Kortom: werk aan de winkel. Ik ben benieuwd of u vanaf nu anders naar de kleding van (lokale) politici kijkt en die van uzelf natuurlijk. Ik kan u verzekeren dat mijn handen zo nu en dan jeuken!