Dit najaar start Netflix met het derde seizoen van de populaire serie Outlander. Dan komt ook de dvd uit. Kun je niet wachten? Koers dan alvast naar Schotland met z’n dramatische kastelen en machtige landschappen. Wij wijzen je de weg naar de filmlocaties uit de voorgaande seizoenen.
TAKE 1 – MAGISTRAAL GLENCOE
Sing me a song of a lass that is gone. Say, could that lass be I? Terwijl de begintune van de populaire serie door de huiskamer schalt, opent elke aflevering met een spectaculair decor: de magistrale vallei Glencoe, iets ten zuiden van Fort William. De eerste beelden tonen acteur Sam Heughan (Jamie) en Caitriona Balfe (Claire) die te paard door de vallei rijden. Magisch! Maar dat ervaar je ook als je achter het stuur de diepe vallei doorkruist. Met z’n rauwe rotsen, hoge pieken, diepgroene velden en klaterende watervallen voelt het alsof je een geheim gebied betreedt. Daar is geen helderblauwe lucht voor nodig. De magie van Glencoe wordt des te sterker als het zonlicht zich door de wolken probeert te persen.
TAKE 2 – HONEYMOON IN FALKLAND
Het eerste seizoen begint in 1945. De verpleegkundige Claire en haar echtgenoot Frank Randall zien elkaar naar de Tweede Wereldoorlog terug. Ze besluiten op tweede huwelijksreis te gaan naar Inverness in Schotland. Daar nemen ze een kamer in het guesthouse van Mrs. Baird. In werkelijkheid is het The Covenanter Hotel in het knusse Falkland, iets boven Edinburgh. Bij de Bruce Fountain kijkt de geest van Jamie naar Claire’s kamer, nu een zeer gewilde plek voor selfies en groepsfoto’s. Fayre Earth Gift Shop deed dienst als Farrell’s Hardware and Furniture Store. En voor koffie kun je ook nu nog terecht bij Campbell’s Coffee House and Eatery.
TAKE 3 – DOOR DE TIJD BIJ CLAVA CAIRNS
Terwijl echtgenoot Frank in zijn familiegeschiedenis duikt, trekt Claire erop uit. Ze komt terecht bij de magische stenen cirkel Craigh na Dun. Raakt ze één van de staande stenen aan, dan valt ze op mysterieuze wijze terug in de tijd naar een door oorlog verscheurd Schotland in 1743. Ze ontmoet er de jonge Schotse strijder Jamie Fraser, valt voor hem en wordt verscheurd tussen haar 18e en 20e -eeuwse levens. De stenen in de serie zijn van bordkarton. Ze zijn gebaseerd op Clava Cairns (oostelijk van het echte Inverness), een goed bewaard gebleven begraafplaats met hunebedden uit de Bronstijd. Bezoek je deze plek, dan vind je min of meer dezelfde soort stenen. Sommige zijn maar liefst 4.000 jaar oud. Alleen: niet tegenaan leunen, je weet maar nooit…
TAKE 4 – OP NAAR DOUNE CASTLE
Als Jamie en zijn kornuiten Claire in 1743 vinden, brengen ze haar naar Castle Leoch, thuisbasis van Colum MacKenzie. In feite bezit deze clan nog steeds Castle Leod (met een d) in het plaatsje Strathpeffer, maar omdat dit kasteel nog bewoond is, week de crew uit naar het robuuste Doune Castle, net boven Stirling. Je kunt het kasteel overigens bezoeken en onder meer de Great Hall bekijken waar Colum zijn gasten ontving.
TAKE 5 – MULTIFUNCTIONEEL HOPETOUN HOUSE
Wat later in seizoen 1 (en 2) komt de hertog van Sandringham in beeld, residerend in het statige Hopetoun House, bij South Queensferry, net buiten Edinburgh. In de tuin van het landhuis vond een duel plaats. In de rode kamer ontmoette Claire de hertog en een ander vertrek deed dienst als logeerkamer in het appartement van Jamie en Claire in Parijs. Verder fungeerde de binnenplaats als straten in de Franse Lichtstad. En in seizoen 3 komt het huis terug als de stallen in Helwater. Toch handig, zo’n multifunctioneel decor.
TAKE 6 – TERUG NAAR JAMIE’S LALLYBROCH
Op hetzelfde 6.500 hectare grote landgoed van Hopetoun House staat het vervallen Midhope Castle, in de serie Jamie’s Lallybroch. Na talloze beproevingen keert Jamie terug naar zijn geliefde thuis, uiteraard met Claire. In het kasteel werd niet gefilmd, wel op de binnenplaats, onder meer met Jamie’s zus Jenny en de brute Britse officier Black Jack Randall, een verre voorvader van Claire’s echtgenoot Frank.
TAKE 7 – OP DE BRANDSTAPEL IN CULROSS
Met de geplaveide straatjes en rijen historische huizen kost het in Culross ook nu niet veel moeite terug te gaan in de tijd. In Outlander diende het plein Mercat Cross als het fictieve dorp Cranesmuir, waar de eigenzinnige, roodharige ‘heks’ Geillis Duncan woont, vertolkt door de Nederlandse actrice Lotte Verbeek. De tuin achter Culross Palace is de kruidentuin van Claire bij Castle Leoch. Geillis belandt in Culross overigens later op de brandstapel, Claire wordt er net van gered.
TAKE 8 – GEVLUCHT NAAR DYSART HARBOUR
Aan het begin van het tweede seizoen arriveren de gevluchte Jamie en Claire in het Franse Le Havre, in werkelijkheid het pittoreske haventje van Dysart, net boven Edinburgh. Ze ontmoeten er neef Jared en maken meteen een nieuwe vijand: Comte (graaf) St. Germain. Bezoek je deze filmlocatie doe dan ook meteen de andere prachtplaatsjes langs deze kust aan, zoals Elie, Pittenweem, Anstruther en Crail.
TAKE 9 – KONINKLIJKE DRUMMOND TUINEN
In Versailles ontmoeten Claire en Jamie de Franse koning en ook Prins Charles Edward Stuart, beter bekend als Bonnie Prince Charlie. Deze prins wil terug op de troon en doet er alles aan om een leger tegen de Britten te formeren. In feite zijn de sierlijke Franse kasteeltuinen gefilmd bij Drummond Castle. Het kasteel is niet toegankelijk, de tuinen wel. Je vindt ze in het plaatsje Crie, een half uurtje rijden vanaf Stirling.
TAKE 10 – BLOEDIG EINDE BIJ CULLODEN
Komend uit de 20e eeuw weet Claire dat op 16 april 1746 op de heidevelden net buiten Inverness de Slag van Culloden plaatsvindt, één van de meest bloedige veldslagen in de Britse geschiedenis. Man tegen man. Tijdens deze laatste slag van de Jacobitische opstand versloegen de Britten op Culloden Moor Bonnie Prince Charlie en zijn volgelingen, onder wie de Frasers en de MacKenzies. Claire was toen, via de magische stenen die hier overigens vlakbij liggen, weer in de 20e eeuw beland. Het slagveld wordt nog steeds druk bezocht, ook door de Schotten. Het is niet alleen een filmlocatie, maar nog meer gewijde grond. Leer de geschiedenis in het indrukwekkende bezoekerscentrum en leg later, bij de clan van Jamie, een Hollands bloemetje neer.
WAT ZIT ER ONDER DE KILT?
Tja, die vraag houdt mensen al heel lang bezig. Met een kilt hoefde je als man niet telkens te pauzeren om je behoefte te doen. Een echte kerel vocht en plaste namelijk tegelijkertijd. Maar of dat nog steeds zo is, blijft de vraag. Ga je naar Schotland, check dan de kilts in de Tartan Weaving Mill (winkel en museum). Adres: Castlehill 555, Edinburgh. Toegang gratis!
MEER LOCATIES ZIEN MET BEELDEN UIT DE SERIE?
www.sassenach.nl/artikel.php?postid=213.
Fotografie: Ruud Slagmolen