Land Art Delft opent op 11 oktober 2018 de Hortus Oculus. De belevingstuin in het historisch polderlandschap is speciaal ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Een bezoek aan deze tuin is ook voor de ziende mens een optimale kans om de kunst en de natuur vanuit een andere zintuiglijke dimensie te ervaren. In deze groene oase in de Randstad vormen installaties en sculpturen van internationale kunstenaars een natuurlijke symbiose met de unieke flora en fauna van de ‘Tuin der Blinden’. De jaarlijkse ‘Artists in Residence’ van Land Art Delft stond dit jaar geheel in het teken van de Hortus Oculus. Gefascineerd door de wereld zonder zicht inspireerden internationale kunstenaars elkaar in de contouren van de nieuwe beeldentuin. In de zinderende zomerhitte werden alle zintuigen en verbeeldingskracht ingezet om kunst op een andere manier zichtbaar, hoorbaar, tastbaar te maken. De zoektocht naar een nog ongekende betekenis van materiaal, textuur, klank, vorm, dimensie in hun oeuvre.
ZINTUIGLIJKE SYMBIOSE VAN KUNST EN NATUUR
De tedere monoliet van Toshika Nishizawa (Japan) staat als een gastvrije wachter geduldig naast de entree van de Hortus Oculus. Het imposante stuk witte marmer toont een kwetsbare sensualiteit en nodigt je uit om fysiek contact te maken. Voorzichtig te betasten, te strelen, verkennen met je hand, de ogen dicht. “Subject of this project is the tactile sense. The concept is the enlarged version of the hand gripped form. A spiral unifies both space and material: the marble. I use marble because of the accumulation of many lives in the past. I assume that with the tactile sense you can feel this.” – Toshitaka. Het meanderende pad voert je verder naar de ruimtelijke installatie van Dodog Soeseno (Indonesië) de verbeelding van de mythische tuin nabij de fruitbomen. Een klein huis als echo van jezelf op een rond paradijselijk tapijt beschilderd met voelbare flora. Vlak voor de geurende aardse bloementuin staan een aantal beelden uit Zimbabwe, tastbare Afrikaanse cultuur. Na de knotwilgen de speciaal in innovatief beton gegoten sculpturen van Kouji Ohno (Japan). De kunstenaar Kouji Ohno ontwikkelt in samenwerking met de bioloog en TU Delft onderzoeker Henk Jonkers (Nederland) sculpturen van ‘smart materials’. Deze ‘human figures’ zijn een introductie op een serie beelden in een variëteit van beton en mossen. Een symbiose van zowel kunst als natuur. In ieder beeld manifesteert zich een eigen identiteit door deze authentieke materialiteit. Een verwijzing naar de Japanse Zen-tuin waarin de elementen, het gesteente, de boom, het mos een centrale rol inneemt. De Japanse tuin als metafoor voor het universum. Vanaf de brug schittert voorzichtig een opwaartse beweging van diepblauwe koralen in een vijver. De half-transparante metamorfose van gebruikte flessen is als een lichaam bezig uiteen te vallen of juist net ontstaan. Het beeld van Els Otten (Nederland) vraagt om een heel eigen waarneming. De vrouwelijke gestalte is door de glinstering van glas en water op een andere wijze te ‘zien’ en te ervaren door de bezoekers die nog enigszins licht kunnen onderscheiden. De poëzie in de ‘objets trouvés’ van Frank Eerhart (Nederland) en de braille tekst geklonken in de stalen assemblage van Marcel van Zijp (Nederland) staan in het ongerepte gras. Ritmisch geplaatst in de blijvende inspirerende en wisselende omgeving: een tuin waarin zintuiglijke ervaringen bloeien, groeien en verwonderen. De Hortus Oculus zal jaarlijks worden uitgebreid met kunstwerken.
OASE IN DE RANDSTAD
Hortus Oculus een initiatief van Land Art Delft. Een toegankelijke proeftuin om de beleving van natuur en kunst door het activeren van alle zintuigen te optimaliseren. Een synthese tussen natuur, beeldende kunst, ethiek en de actuele technologische ontwikkelingen in een inclusieve samenleving. Stichting Land Art Delft (LAD) is ontstaan uit een succesvolle samenwerking tussen de TU Delft en de Stichting World Art Delft. Het kunst landschapspark van Land Art Delft is gesitueerd in het authentieke Hollandse polderlandschap van Midden-Delfland. Om dit landschap met zijn karakteristieke dijken, sloten en weilanden te behouden en om de geschiedenis door te geven aan een toekomstige generatie, heeft LAD sinds 2012 het landschap verrijkt met kunstwerken die geïnspireerd zijn door de natuur. In de zomer verblijven kunstenaars op uitnodiging een periode op locatie om zo hun werk in optimale omstandigheden met professionele ondersteuning- te ontwikkelen: ‘Artists in Residence’. Centraal in het beeldenpark Land Art Delft ligt de expositieruimte met werkruimtes van WAD. Het kunstcentrum World Art Delft (WAD) biedt een podium aan hedendaagse internationale kunst, poëzie en educatie. Sinds 1999 worden tentoonstellingen, (kunst)symposia, poëzie-evenementen, working labs en educatieprojecten georganiseerd.
KUNSTPROJECT VOOR KINDEREN
Het kunstproject van directeur en beeldend kunstenaar Paula Kouwenhoven staat geheel in het teken van de Kinderboekenweek 2018 ‘Vriendschap’. Het idee is ontstaan vanuit de intentie een omgeving te creëren waaraan iedereen deelneemt en niemand wordt uitgesloten. Een handreiking van kinderen naar de mensen met een visuele beperking. In deze co-creatie verkennen kinderen de flora, de fauna en de historie van het landschapspark en het omliggende gebied. Hun (individuele) observaties leggen zij vervolgens vast in beeld (tekenen of fotograferen) en tekst. Een selectie van de sterkste teksten /gedichten zullen te beluisteren zijn zittende op speciaal hiervoor door de kunstenaar ontworpen bankjes die op verschillende plaatsen in het gebied een plek zullen krijgen. De bankjes worden uitgerust met een eenvoudig te bedienen geluidsysteem. Men kan alleen of samen zitten, genieten van de omringende natuur. Terwijl je kinderen hoort vertellen over het landschap waarin je je bevindt, oor strelend mooi. Gemakkelijk met de voeten op of in de aarde, de geur van de basten van de bomen, de bladeren de aarde de planten en bloemen, de wind en de zon op de huid, met de ogen dicht en het hart open.
Hortus Oculus
Rotterdamseweg 205, Delft
www.hortusoculus.nl
Vanaf 11 oktober 2018 (internationale World Sight Day) dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend. Vrij toegankelijk.