Do, re, mi… Drie woorden en je begrijpt meteen waar we het over hebben. Na ruim vijftig jaar is The Sound of Music nog steeds immens populair. Waarom? Omdat de klassieker alles in zich heeft: romantiek, muziek, spanning én uiteraard prachtige filmlocaties. Die plekjes liggen er nog net zo bij als een halve eeuw terug. Dat maakt het Oostenrijkse Salzburg populair voor fans uit de hele wereld. Volg de ‘pelgrims’ en ontdek de decors van toen.
1. TE LAAT IN HET KLOOSTER
Nonnberg is het oudste nog bestaande nonnenklooster ter wereld. In de film, maar ook in werkelijkheid, was Maria hier een novice, iemand die graag opgenomen wil worden in de kloostergemeenschap. In het begin van de film huppelt Maria over de Alpenwei, hoort zij de klokken van het klooster, rent ze verschrikt terug en komt te laat aan. Op het binnenplein zingen moeder-overste en de andere nonnen ‘How do you solve a problem like Maria?’ Adres: Nonnberggasse 2.
2. OP WEG NAAR DE FAMILIE
Moeder-overste stuurt Maria naar een captain met zeven kinderen. Op weg naar de familie Von Trapp loopt Maria over de imposante Residenzplatz in het centrum van Salzburg. Ze spettert het water van de fontein naar een van de paarden. Wat later in de film komt deze locatie ook terug als de Duitse bezetter over het plein marcheert. Een leuk detail is dat de echte Maria von Trapp (op 28 maart 1987 in het Amerikaanse Vermont overleden) in de eerste scene als figurant door het beeld loopt.
3. I HAVE CONFIDENCE IN ME
Bijna aangekomen stapt Maria al struikelend uit de bus en snelt ze nog enkele stappen over de Hellbrunner Allee, waar op nummer 53 in de film Georg met z’n kinderen woont. Schloss Frohnburg staat er nog net zo bij als een halve eeuw geleden. Nu is de Mozarteum Music Academy er in gevestigd. De villa waar de echte familie woonde, staat hier overigens dichtbij: aan de Traunstrasse 34. Dat is nu een hotel: Villa Trapp.
4. EÉN HUIS, TWEE GEZICHTEN
Voor de achterkant van het woonhuis van Georg en zijn kinderen gebruikten de filmmakers Schloss Leopoldskron, een rococo paleis aan een klein meer in het zuidwesten van Salzburg. Vanaf de König Ludwig Strasse kun je goed de tuin zien waarin eerder het prieel stond. Achter het huis bevindt zich ook het meer waar Maria en de kinderen in een roeiboot komen aanvaren, terwijl Georg net uit Wenen terug is met barones Schraeder. Uit enthousiasme slaat de roeiboot om. Deze scène moest keer op keer worden overgedaan, waardoor de spelers uiteindelijk helemaal verkleumd waren. Ook andere buitenscènes zijn er opgenomen, zoals die waarin het gezelschap op het verhoogde terras roze limonade drinkt. Schloss Leopoldskron is nu een viersterren hotel. Ideaal, voor als je écht het ware Maria von Trapp-gevoel wil ervaren.
5. SIXTEEN GOING ON SEVENTEEN
Omdat teveel fans ongevraagd in de tuin van Leopoldskron kwamen, verhuisde het prieel naar de tuin van Schloss Helbrunn aan de Fürstenweg 37. Voor de dansende Liesl en ‘haar’ postbode Rolf werd het prieel in groter formaat in de Hollywood-studio’s nagemaakt.
6. DO, RE, MI…
Even een stukje terug in de film. Als de kat van huis is… Ofwel: zodra vader George naar Wenen gaat, neemt Maria de kinderen mee naar buiten en leert ze hen het onsterfelijke lied ‘Do, re, mi’ zingen. Daarvoor werd ook gefilmd op de trappen en de fontein in de tuinen van Schloss Mirabell in het centrum van Salzburg. Nog steeds spelen toeristen ter plekke de scène na.
7. HET JAWOORD
Wat later in de film blijkt het toch niet zo te boteren tussen Georg en de barones. Als die weer naar Wenen is vertrokken, slaat de vlam over naar Maria. Voor de indrukwekkende trouwscène van haar met Georg von Trapp verhuisde de hele filmploeg naar de kathedraal van St. Michael in Mondsee, zo’n 20 km buiten Salzburg. De kathedraal uit de 15e eeuw was eerder onderdeel van een klooster. Omdat Julie Andrews hier haar jawoord aan Christopher Plummer gaf, bezoeken jaarlijks zo’n 200 duizend fans deze kathedraal. Het is daardoor een van de meest gefotografeerde kerken ter wereld.
‘Vanwege het jawoord is St. Michael in Mondsee een van de meest gefotografeerde kerken ter wereld’
8. VLUCHTEN VOOR DE NAZI’S
De film loopt op z’n einde. De familie Von Trapp moet vluchten voor de Duitsers. Ze duiken tijdelijk onder in het klooster van Maria en verschuilen zich achter grote grafstenen. Die sfeer kom je tegen op het St. Peter’s kerkhof aan de Kapitelplatz. In werkelijkheid werd deze begraafplaats in de studio’s van 20th Century-Fox nagemaakt. Later trekt de familie de bergen over. Ook met de auto is het een aanrader om al zingend het prachtige landschap rond Salzburg te ontdekken. ‘The hills are alive…’
SOUND OF MUSIC TRAIL
Net buiten het dorp Werfen, zo’n 50 kilometer van Salzburg, houden Maria en de zeven kinderen een picknick op een Alpenwei. Ondertussen leert ze hen het ‘do, re mi’. In oktober 2015, precies vijftig jaar na de première, werd de speciale Sound of Music Trail geopend: een 1,4 km lang wandelpad dat vanuit Werfen naar de Gschwandtanger voert, de Alpenwei waar de filmscène zich afspeelt. Onderweg vertellen informatiepanelen het verhaal van de film. Check de wandeling op www.werfen.at. Krijg je niet genoeg van deze romantiek? Schuif dan ‘s avonds in Werfen aan bij de Sound of Music Diner Show. Naast lekkere lokale gerechten worden ook de mooiste liedjes uit de film geserveerd. Check ook: www.salzburgerland.com/nl/sound-of-music.
WIST JE DAT…
The Sound of Music in Oostenrijk pas in 2000 voor het eerst (op tv) werd vertoond? Dat komt deels omdat de film niet was nagesynchroniseerd, en volgens sommigen ook door latente schaamte, omdat het land zich in 1938 vrijwillig had aangesloten bij Nazi-Duitsland. En de nazi’s jaagden in de film op de familie Von Trapp. Actrice Charmian Carr (Liesl) al dansend met haar geliefde Rolf in het prieel uitgleed, door een glasplaat viel en haar enkel kneusde? De echte Maria von Trapp lang niet zo lief was zoals de film toont? Ze was ambitieus, werd gekweld door grote onzekerheden en erg dominant. Zoon Johannes zei ooit in Salzburg: “Na mijn opvoeding was mijn officierstraining in het leger een verademing.”