Winkelaars en wandelaars die door de gezellige Kapelstraat lopen, zullen ongetwijfeld hun pas inhouden voor de etalage van De Klokkenmakers. Een bezienswaardigheid waar de boutique en het ambachtelijke reparatieatelier van klokken en horloges gescheiden wordt door een glazen wand. “De transparantie versterkt de beleving van de consument”, opent Harry Geerts.
Als de consument bij binnenkomst de boutiquedeur achter zich sluit, staat hij of zij te midden van een warme sfeer. Werkelijk overal zijn fraaie klokken en horloges zichtbaar. Zoals het klokje tikt, tikt het bij De Klokkenmakers, zou de consument kunnen denken terwijl de verlichte stationsklok die aan de wand is gemonteerden – afkomstig uit Baarn – de tijd aangeeft. Door de glazen wand is het zichtbaar dat Geerts bezig is met de reparatie van een gave comtoise. Het is en blijft voor een leek opmerkelijk dat deze klok uit de 18e eeuw uitgevoerd is met een messing gietstuk waar onder meer een achteromkijkende haan is te zien. Een haan die terugkijkt in de tijd is het symbool voor de ontwakende dag en derhalve voor de tijd. “Met elke klok of horloge die we hier in de winkelruimte tonen, gaan we dus ook terug in de tijd”, legt hij uit. “Noem het storytelling. Alles heeft een verhaal. En dat verhaal vertel ik graag over de klokken en horloges die ik repareer, onderhoud of verkoop. Het zijn ook producten waar een stukje emotie aan kleeft. Dat kan familiaire emotie zijn of anderszins. Dat maakt de liefde voor het uurwerk zo gaaf.” De ambachtelijke ondernemer neemt de tijd om het fantastische aanbod in de winkelruimte van De Klokkenmakers te laten zien. Dat het aanbod alleen het hart van menig man op hol brengt, is volgens hem een misverstand. “Ook vrouwen zijn verzot op vintage uurwerken.” Geerts wijst op een aantal prachtige exemplaren die in een vitrine liggen uitgestald. “Vóór de 20ste eeuw waren de meeste horloges zogenoemde (vest)zakhorloges. Meestal waren deze voorzien van een ketting. Het polshorloge maakte zijn opmars vanaf het begin van de 20ste eeuw. Sommige horloges die we in originele staat aanbieden, zijn een eeuw oud. Het zijn echt klassieke gelegenheidshorloges. De eigenaar moet namelijk wel erg voorzichtig zijn omdat in die tijd het fenomeen schokabsorptie niet bekend was. Met alle gevolgen van dien. Dat geldt overigens voor alle uurwerken die tot ver in de jaren veertig van de vorige eeuw zijn geproduceerd. Het zijn ook niet zomaar uurwerken wat we hier aanbieden. Het zijn statements. En dat geld ook voor klassiekers uit de jaren ‘60 en ’70. Vele merken zijn vertegenwoordigd in het wisselende aanbod in vintage horloges zoals Rolex, Omega, Longines, Jaeger Lecoultre, Cartier, IWC en een aantal kleinere onbekende merken. We hanteren prijzen tussen de 250 euro en rond de 5000 euro. En dat is voor velen die hier in de boutique hun licht opsteken erg verrassend. Net als onze kleine collectie exclusieve sieraden met hoogwaardige kwaliteit diamanten en edelstenen.”
Snoepwinkel
Van pendules, originele Friese staartklokken en fabrieksuurwerken uit de jaren ’50 tot en met de meer eigentijdse Atoomklok. Geerts kan ze allemaal nader toelichten. “De werking van de Atoomklok is gebaseerd op een revolutionaire methode die je bijna een perpetuum mobile kunt noemen. Het bijzondere is dat deze klok variaties in temperatuur en luchtdruk omzet in energie. Dat is genoeg om het uurwerk aan te drijven. Een techniek, dat vrij weinig onderhouden hoeft te worden. Het is een innovatie die bijna 100 jaar geleden is bedacht door de Zwitser Jean-Leon Reutter. Maar we hebben ook klokken uit de jaren dertig waarbij de slinger wordt aangedreven door een spoel. Zeg maar een inductiemechaniek.” Uiteraard is de rondleiding in de winkel van De Klokkenmakers voor heel wat consumenten een ultieme snoepwinkel. Terwijl een aantal wandklokken duidelijk laat merken dat het elf uur is, neemt Geerts nog de Engelse pubklok mee in zijn rondleiding. “’Pub’ betekent openbaar en stond vaak in kantooromgevingen en niet in pubs, zoals men zou verwachten.” Over de herkomst van het assortiment is de detaillist, net als de gecreëerde winkelruimte, transparant. Er komen veel consumenten langs met horloges die zij niet meer dragen en maar nutteloos in de kast liggen. Deze bieden zij ons aan om in te kopen. Vaak kopen ze weer iets anders ervoor terug. Zij willen een voorwaartse stap maken in hun uurwerk carrière, zullen we maar zeggen”, legt de op-en-top vakman uit die afgekleed is met een bruin leren schort.
Heerlijk vak
Ten slotte kunnen we de verleiding niet weerstaan om een kijkje te nemen in het ambachtelijke reparatieatelier waar de wijzer van de stationsklok uit de vorige eeuw traag lijkt voor te bewegen. “Dit ambachtelijk deel is ook een onderdeel van onze belevingsboutique”, vertelt Geerts waarna hij met een loepje een van de vele tandwielen van de comtoise bestudeerd op slijtage. “Hierna ga ik een polshorloge repareren. Het is een heerlijk vak dat ik al 30 jaar met veel plezier beoefen. En met al die tikkende klokken aan de wand weet ik zeker dat alle reparaties op tijd klaar zijn.”
De Klokkenmakers
Kapelstraat 12, Bussum
T. 035-5446130
www.deklokkenmakers.nl
Fotografie: Nico Brons, e.a.