Tien jaar geleden opende Villa Hooghe Heide aan de rand van Kattenbroek haar deuren. Dit is een gastvrij, kleinschalig particulier alternatief voor een verpleeghuis en is erop ingesteld om haar bewoners tot het einde van het leven 24 uur per dag met professionele zorg te omgeven. “Dat doen we met een vast team met medewerkers, ofwel het goud van onze instelling.”
Dit zegt Clari van Staveren die er tegelijk aan toevoegt dat de 21 bewoners de gemoedelijke, respectvolle omgeving waarderen waarin professionaliteit en kwaliteit in hoofdletters zijn geschreven. “We hebben daar met z’n allen in de afgelopen tien jaar hard aan gewerkt”, vervolgt zij haar uitleg waarin zij de nog jonge historie van Villa Hooghe Heide uitdiept. “Het idee voor dit concept ten behoeve van ouderenzorg was toen vrij uniek. Toen ik wijkverpleegkundige was kwam ik uiteraard ook bij veel kwetsbare senioren op bezoek. Bij een aantal merkte ik vereenzaming. Eenzaamheid leidt, wanneer het lang aanhoudt, tot gezondheidsrisico’s, minder betrokkenheid in de samenleving en het gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.”
Ondernemersbloed
Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid zelfs de kans op voortijdig overlijden verhoogt. Bovendien kan een vicieuze cirkel ontstaan die de gevolgen van de eenzaamheid versterkt. “Dat greep mij aan”, aldus Van Staveren. “Logisch dat ik me verantwoordelijk voelde voor deze cliëntengroep. Niet alleen mijn behulpzaamheid werd aangesproken. Ook het ondernemerschap. Toentertijd bruiste het ondernemersbloed bij mijn partner Jan Luiten en ik. We wisten dat er mogelijkheden waren om voor deze groep senioren zorg op maat te leveren waarin kwaliteit en professionaliteit tot de kernwaarden moesten behoren. Het is een stukje out of the box-denken. We wilden professionele zorg en service op maat tot in elk detail zonder inbreuk te doen op de autonomie van de bewoners. Meer dan tien jaar geleden hebben we de ondernemende mouwen opgestroopt. Jan is op zijn beurt op zoek gegaan naar mensen met wie we samen konden werken. Die vruchtbare samenwerking heeft geresulteerd is dit gebouw dat nauw verwant is aan de boerderij die in het verleden op deze locatie heeft gestaan. De foto van deze boerderij hebben we vergroot en hangt nu voor iedereen zichtbaar in de entree.” Een rondleiding door de Villa, op een steenworp afstand gesitueerd van winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort-Noord laat zien dat de indeling aan alle praktische maatvoeringen voldoet. Denk aan de afmetingen van de kamers, gangen, natte ruimten en de woonunits. “We hebben daar veel zorg aan besteed”, duidt Van Staveren. “In de aanloop naar de opening heeft mijn partner de basis gelegd voor de organisatie.”
Anekdote
Op 27 juni 2012 vond de opening plaats. Een opening die volgens van Staveren gelijk met een anekdote werd omlijst. “We wilden toen niet op 30 april onze opening plannen”, vertelt ze. “Op Koninginnedag is het gewoon te druk. We kozen voor 27 april. En laat dat nu net een jaar later Koningsdag worden. Enfin, over de belangstelling hadden we niet te klagen. Circa 1.000 belangstellenden, verdeeld over verschillend groepen, bezochten de Villa. Zij waren tegelijk erg onder de indruk. Opvallen dat termen als huiselijkheid, warmte en sfeer vaak werden genoemd. En die duidingen hebben we in de voorbije jaren alleen maar versterkt. In deze entourage genieten bewoners dagelijks van ons zorgaanbod. Leven en werken in een gemoedelijke respectvolle omgeving waar elke zorgmedewerker onder leiding van professionele verpleegkundigen oog houdt op medische zaken.”
Aandacht
“Zeg wat je doet en doe wat je zegt: Dat is onze slogan”, vervolgt Van Staveren haar uitleg. “Bovendien is er samenwerking met vrijwilligers, huisartsen, specialist ouderenzorg, apotheek, fysiotherapeut en diverse samenwerkende partijen. De samenwerking loopt goed en er zijn korte lijnen waardoor snel ingespeeld wordt op actuele gebeurtenissen. Als erkend leerbedrijf hebben inmiddels diverse stagiaires en leerlingen op zowel vmbo-niveau als op mbo- en hbo-niveau op het terrein van zorg voor zowel korte als langere leerperioden veel ervaring opgedaan in de ontwikkeling van praktijkvaardigheden. Enkele vaste zzp’ers komt wekelijks in de Villa voor extra activiteiten, begeleid door een vaste medewerker. Er wordt per bewoner geïnventariseerd waar behoefte aan is om vervolgens daarop te anticiperen. Goede ervaringen zijn hiermee opgebouwd. Kortom, de bewoners wonen in een prettige leefomgeving met goede zorg waarbij aandacht is voor gezamenlijke activiteiten als kunstzinnige therapie, bewegen en zingen. Bovendien doen we veel spelletjes met de bewoners. Geheugenspelletjes zijn erg populair maar ook naar de komst van de muziektherapeute wordt elke week reikhalzend uitgekeken. Maar we bieden ook yoga, bal- en kegelspellen aan evenals eucharistievieringen op gepaste momenten in het jaar. Mensen waarderen dat. Aandacht is immers zo belangrijk. Je ziet sommige mensen ervan opbloeien. Uiteraard heeft iedereen de vrijheid om zich even terug te trekken in hun appartement om bijvoorbeeld zelf een CD of plaat op te zetten. Leuk om te weten is dat tien jaar geleden een totaal ander muziekgenre werd gewaardeerd. De laatste tijd hoor ik soms de muziek van The Beatles. Wie weet maak ik het nog mee dat hier de trommelvliezen worden gemasseerd dankzij de klanken van Pink Floyd.”
Vrijwilligers
Na afloop van de rondleiding door Villa Hooghe Heide komt Van Staveren nog even terug op het onderwerp over de vrijwilligers die haar organisatie ondersteunen. “Het logisch vervolg van de coronacrisis en de besmettingskansen is dat ook onze zorginstelling een dip kreeg in het aantal vrijwilligers”, legt zij uit. “Maar langzaam zien we het aantal pareltjes dat graag een deeltje van hun vrije tijd wil opofferen om ons in de ochtend middag en avond te ondersteunen. En er is nog ruime voor extra krachten die samen met de vaste medewerkers van Villa Hooghe Heide de volgende hoofdstukken wil schrijven in haar ondernemend en dynamisch bestaan.”
Villa Hooghe Heide
De Strang 1, Amersfoort
T. 033-8009980
www.villahoogheheide.nl
Fotografie: Peter Putters, Nico Brons