Hoe bedenk je het? Sommelier Barbara Verbeek ontdekte jaren geleden al dat de smaak van een wijn grotendeels afhangt van het glas waaruit je het drinkt. In samenwerking met glasfabrikant Royal Leerdam ontwierp ze vijf wijnglazen voor de meest populaire wijnsoorten. Het resultaat mag revolutionair heten en gooit alle bestaande wijnglas-conventies overboord. Champagne uit een flute kan dus echt niet meer.
Een bourgondische opvoeding, vele vakanties naar Frankrijk, een vinoloog als vader en een wijnkelder vol mooie wijnen, maakte van Barbara Verbeek op jonge leeftijd al een sommelier in de dop. Toen ze jaren later haar eigen wijnbar in Zandvoort begon, ontdekte ze het belang van de vorm van een wijnglas. “Omdat we krap bij kas zaten en verschillende partijen wijnglazen opkochten, ontdekten we dat de vorm van het glas van een enorm belang is voor de geur en smaak van de wijn. Bepaalde glazen kunnen funest zijn voor je wijn. Als je een lekkere sauvignon blanc drinkt uit een heel groot glas, dan wordt die wijn heel alcoholisch en bitter. En als je een krachtige rode wijn in een te klein glas schenkt, dan is dat net als de Hulk in een te klein T-shirt. Dat barst uit z’n voegen. En dat proef en ruik je ook, dat zijn de tannines, de bitters van de wijn op je tong. Ineens viel voor mij het kwartje.”
PERFECTE WIJNGLAS
Ruim een jaar geleden vroeg glasfabrikant Royal Leerdam Barbara Verbeek het perfecte wijnglas te bedenken. Dat zorgde bij Barbara voor de nodige kopzorgen, aangezien ze ervan overtuigd was dat ieder druivenras een eigen wijnglas verdient. Ze dacht na over wat de gemiddelde Nederlander drinkt en peinsde over druivenrassen die wereldwijd het meest populair zijn. Deze verdeelde ze onder in vijf types: mousserend, licht & fris, fruitig & soepel, rond & rijp, krachtig & kruidig. Op basis van deze vijf wijnkarakters ontwierp ze samen met Royal Leerdam vijf vernieuwende ontwerpen. Zo werd onder meer het champagneglas radicaal onder handen genomen. “Een mousserende wijn mag echt niet in een flute,” stelt Barbara, “maar moet je echt uit de kleine lady coupe drinken. Dat is revolutionair, maar ook volkomen logisch. Aangezien je neus er ook in past kun je met een lady coup veel meer ruiken.” Vandaar dat het glas is opengegooid en eleganter gemaakt. De bolle mondrand, het gebrande ronde randje aan de bovenkant van een wijnglas, is vervangen door een laser gesneden fijne rand: de Royal Leerdam Finesse.
DUURZAME COLLECTIE
Riesling, Sauvignon Blanc en Chardonnay, de bekendste druivenrassen heeft Barbara onderverdeeld in vijf types waar de collectie op afgestemd is. Ze vereenvoudigde het concept dusdanig dat het voor iedereen begrijpelijk is. Daarbij zijn de glazen van de Experts’ Collection zeer betaalbaar. Daardoor kan iedereen nu optimaal genieten van het favoriete wijntje. Daarbij is het glas gemaakt van soda-lime, een van de meest duurzame en gezonde manieren om glas te produceren.
MISSIE GESLAAGD
Het grootste compliment kwam onlangs van een wat oudere vrouw. “Ze had nooit van champagne gehouden,” zegt Barbara, “maar sinds ze het uit lady coupe had gedronken vond ze het voor het eerst echt lekker. Het was veel fruitiger, de mousse was veel zachter, het had een langere afdronk en ze was zeer onder de indruk. Nou, missie geslaagd!”
OVER ROYAL LEERDAM
Het merk Royal Leerdam, dat haar oorsprong heeft in 1878, is Nederlands grootste en oudste tafelglas merk. Royal Leerdam staat met name bekend om haar elegante wijnglazen, maar daarnaast bestaat het assortiment uit een groot aantal drinkglazen, (oven)schalen en decoratieve glasproducten.
Met iconische ontwerpen zoals het Gilde glas tot aan Dutch design glazen van Royal Leerdam Finesse, laat Royal Leerdam je genieten van de mooie momenten in het leven
De collectie is verkrijgbaar bij www.bol.com, V&D en Blokker. Daarnaast maak je kans op een doos met 4 glazen door de prijspuzzel (zie elders in deze editie) op te lossen.