Lekker er op uit: Vathorst ontdekken op de fiets

0
3755

In Vathorst, de jongste wijk van Amersfoort, wonen ruim 20.000 mensen naar tevredenheid en de wijk groeit gestaag verder. Straks wonen er ongeveer 30.000 mensen in ruim 10.000 woningen. Vathorst is opgebouwd rondom het dorp Hooglanderveen en bestaat uit drie herkenbare deelplannen: De Laak, De Velden en De Bron. Deze plannen hebben alle drie een eigen karakter en dat maakt Vathorst architectonisch bijzonder, levendig en afwisselend!

Vathorst heeft niet voor niets ‘Een wereld van verschil’ als uitgangspunt genomen bij de bouw en ontwikkeling. Dat komt tot uiting in het landschap, de architectuur, kunst in de openbare ruimte, de voorzieningen in de wijk en de drie deelplannen. De wijk is trots op de vaak opvallende en bijzondere architectuur en op de verschillende woonsferen die dat oplevert. Wie dat met eigen ogen wil zien kan het beste op de fiets springen (maar wandelen kan natuurlijk ook) en een rondje door de wijk maken. Zeker nu het lekker weer wordt, is fietsen door Vathorst een genot en een eyeopener. Ontwikkelingsbedrijf Vathorst heeft twee routes samengesteld; een die voert langs bijzondere architectuur en een die langs kunst in de openbare ruimte leidt.

KIJKEN NAAR DE ARCHITECTUUR

Al fietsend komt u bijvoorbeeld langs de Thesiswoningen, gelegen in De Velden tussen de Duisterweg en de Darthuizerberg, ontworpen door architect Babet Galis. Deze vijftien huizen vormen een eigen buurtje, omzoomd met beukenhagen en groen. Het duurzame, onderhoudsarme en isolerende sedumdak van de Thesiswoningen valt natuurlijk gelijk op. Van voor naar achter zijn de villa’s maar liefst 26 meter lang. Aan de voorkant hoog en via een gebogen aflopend dak, aan de achterkant laag. De boogvorm wordt versterkt door een stalen frame langs de dakrand en een gebogen stalen pergola tussen de woningen. De aangrenzende Duisterweide is een uniek natuurgebiedje middenin de woonwijk. U komt ook langs het project 2030XL, ontworpen door Sluijmer & Van Leeuwen, gelegen aan de Heideweg aan de rand van Hooglanderveen. De vijf witte woningblokken met daarin 40 appartementen vormen een soort ‘eilanden’ in het groen. De bewoners hebben daardoor niet de zorg, maar wel het plezier van het omringende groen. Elk van de drie woonlagen bevat een eigen, totaal van de andere woonlagen verschillend, woningtype. Alle woningen hebben mooi zicht op het omringende groen.

KIJKEN NAAR KUNST

In Vathorst zijn twaalf kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. Doel hiervan was om met kunst en cultuur verbinding tot stand te brengen tussen nieuwe bewoners in een hele nieuwe woonomgeving. Heel opvallend is het manshoge roze beeld ‘Marieke’ en haar knuffel – die even verderop ligt- dat in 2009 is geplaatst op de hoek van de Wageningseberg en de Grenspolder in De Velden. Het beeld van kunstenaar Herman de Jongh is van polyester. Op het Eikenplein bij het ICOON ligt het bronzen beeld ‘Boa eet Oma’, van Ram Katzir. Het bronzen beeld dat sinds 2010 in de wijk ligt, wordt ook gebruikt om op te spelen en lekker tegenaan te leunen in het zonnetje. Op de routes zijn 24 bijzondere architectonische projecten en 12 kunstwerken gemarkeerd, maar u komt nog veel meer tegen. U kunt onderweg stoppen in een van de leuke horecagelegenheden voor een kop koffie of een lekker glaasje bier of wijn met bitterballen of uitrusten in een van de grote parken die Vathorst rijk is. Ondertussen fietst u door verrassend groen en langs grachten, singels en rivier De Laak en kijkt u uw ogen uit. Kortom: kom fietsend kennismaken met Vathorst. U zult positief verrast worden!

MEEFIETSEN MET EEN GIDS?

Op zondag 21 juni (Dag van de Architectuur) kunt u gratis mee fietsen onder leiding van een deskundige gids die u ook allerlei leuke wetenswaardigheden over Vathorst weet te vertellen. Kijk voor meer informatie op www.vathorst.nl bij de evenementen op de homepage. Eventueel kunt ook kosteloos een fiets reserveren. De fiets- en wandelroutes zijn gratis af te halen in het i-Centrum Vathorst, Veenslagen 2 of te downloaden via de website www.vathorst.nl onder de button Kunst&Cultuur.