Stilte als basis

0
4359

Dames laten we eerlijk zijn. We leggen de lat soms gewoon veel te hoog. Alles MOET alsmaar meer, sneller, beter en hoger. Wij vrouwen willen alles: werken, sporten, een superpartner zijn, vakanties, kinderen en een zeer intensief sociaal leven. Onze hele week volgepropt en het dan gek vinden dat je je vaak zo moe voelt. Wil je dit moordende tempo overleven en goed in je vel zitten, dan is het nodig zo nu en dan de aandacht naar binnen te richten en momenten van rust en bezinning te creëren.

Veel vrouwen vinden het volgens Astrid Daans van CoachingHer moeilijk om hun grenzen duidelijk af te bakenen. ‘NEE’-zeggen is moeilijk en het past niet bij ons drukke leventje van moeten en ‘pleasen’. Maar het valt zeker te leren. Het begint met leren waar jouw grenzen liggen “Want”, benadrukt Astrid. “Je kunt geen grenzen stellen als je je grenzen niet kent. Gevoelens van boosheid, irritatie en verdriet kunnen een signaal zijn dat jouw grens is overschreden. Maar ook gejaagdheid, slapeloosheid en een lage weerstand zijn signalen die je lichaam afgeeft. Wees je bewust hiervan. CoachingHer geeft coaching, training en bezinning op basis van stilte en leert jou om stilte(momenten) in te voeren in jouw drukke bestaan.”

We hebben het er maar druk mee

Door al die drukte in je hoofd raakt je lichaam soms ook het spoor bijster. Al dat geren en gehaast zorgt ervoor dat je bijna altijd op spanning staat.” Een beetje gezonde spanning is normaal want dat zorgt ervoor dat je goed kan presteren. Echter, wanneer die spanning ertoe leidt dat je jezelf voorbij loopt en je daardoor ook nog eens lichamelijke klachten krijgt wordt het hoog tijd om jezelf even serieus onder de loep te nemen. “Je kunt nu eenmaal niet constant onder druk presteren”, legt Astrid uit.

Altijd haast

“We gunnen onszelf niet of nauwelijks momenten om dingen rustig te doen. We hebben bijna altijd haast”, zo vertelt Astrid. “Niet vreemd want we hebben ook altijd veel te veel te doen en dat doen we ons zelf aan: om 6 uur de eerste wasmachinelading. Die van vannacht in de droger, vaatwasser leeghalen, even douchen, ontbijt klaarzetten, lunchpakketjes maken voor de kids of hubby, racen tegen de klok om het ‘spul’ op tijd op school en op het dagverblijf te krijgen en daarna rennen naar het werk. We zijn namelijk niet alleen moeder, we hebben ook een baan! Dan direct na het werk snel langs de supermarkt om daarna de buitenschoolse opvang in te haasten. Racen naar huis en eten klaarmaken. Is de keuken aan kant en zitten de kids schoon in hun pyjama, dan pakken we onze sporttas in om naar de sportschool te gaan en daarna nog even een kop koffie drinken bij een vriendin want je mag je sociale contacten niet verwaarlozen. “En ja, ik weet waar ik het over heb. Dit voorbeeld was ik en met mij miljoenen vrouwen.” In haar begeleiding geeft Astrid tips en tools om je hoofd stil te krijgen. Op die manier kan die vicieuze cirkel van die altijd aanwezige haast worden doorbroken en kom je tot bezinning en weer in balans.

Bezinning

CoachingHer onderscheidt zich door coaching vanuit de stilte te benaderen. “We moeten weer leren om ons te bezinnen”, vertelt Astrid. Bezinnen kan volgens Astrid beginnen met een (stilte)wandeling en zo’n wandeling is voor iedereen een unieke ervaring. “Ieder beleeft de wereld om zich heen immers vanuit zijn eigen perspectief. Lopen in de buitenlucht, in de natuur, is goed voor je lijf. Is goed voor je hoofd. Je bent buiten, je beweegt en je geniet.” Een stiltewandeling is volgens Astrid lopen in een rustig tempo met volle aandacht, zonder te praten en zonder doel. “Het is ervaren met je zintuigen. Het is ruiken, voelen, horen en zien. Het is niets moeten, simpel onthaasten. Het is eigenlijk gewoon ondergaan. Het laten gebeuren zonder daar zelf invloed op te willen uitoefenen. In stilte lopend geef je jezelf tijd en ruimte, zonder veel te denken maar eerder wat leger te worden. Al wandelend in de rust van de natuur vergroot je jouw emotionele en mentale veerkracht. Stil zijn zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft.” Als coach loopt Astrid letterlijk een eindje met je mee met als doel je (weer) op eigen kracht in beweging te laten komen, of orde te scheppen in die dingen die jij belangrijk vindt of waar je moeite mee hebt. Daardoor kunt je jezelf ontwikkelen zodat je zelfstandig verder kunt en vol vertrouwen in het leven kan staan. “De focus ligt daarbij altijd op jouw mogelijkheden. Als coach heb ik daarbij een ondersteunende, stimulerende en inspirerende rol.”

Achtergrond Astrid

Als kind wilde Astrid al helpen. Mensen helpen om precies te zijn. “Pas op latere leeftijd werd mij duidelijk wie en hoe. Tijdens mijn opleiding tot coach werd pas duidelijk dat ik specifiek vrouwen wil helpen”, aldus Astrid. “Voordat ik anderen kon helpen, moest ik echter eerst zelf in balans komen. En dat was lastiger dan ik dacht. Ik ben namelijk moeder, vrouw, vriendin, zus, nicht, ordeverstoorster, gek wijf, chaoot, vechtster tegen onrecht, verbinder, motivator, buiten de doosdenker en soms een snotterend hoopje op de bank bij het zien van zoveel ellende op deze wereld”, zegt Astrid met een brede glimlach. “Maar het is me gelukt. Ik heb de oplossing gevonden! Meerdere eigenlijk. Ik ben begonnen met tuinieren. Jeetje wat werd ik daar rustig van. Heerlijk. Maar niet genoeg. Wandelen erbij. Al een stuk beter, maar ik miste nog steeds iets. Omdat ik mij zo bewust was van de ‘onrust’ in mijn hoofd probeerde ik alles om vrij te zijn, om leeg te zijn, om STIL te zijn. Googelen dus!” Zo kwam Astrid bij het fenomeen stilteretraite. “En ik was om. De stilte en ik werden vriendjes. Wat een prachtig fenomeen. Ik was geïnteresseerd en geïntrigeerd. Ik kwam er daar achter dat niet alleen ik die stilte keihard nodig heb, maar dat iedereen die stilte nodig heeft. In onze gejaagde wereld waarin ‘moeten’ centraal staat, verliezen we immers vaak het contact met ons zelf en de ervaringen van alledag die rust en een vredig gevoel geven. Alles viel op zijn plaats. Ik ben in balans en ik ben stiltecoach. Ik wandel, ik train en coach, en alles op basis van mijn vriend de stilte. Laat de stilte jou trainen. En weet je, ik kan jou op weg helpen.”

Dus dames, zet nu de eerste stap naar stilte en bezinning. Ga naar de website van CoachingHer en download het gratis e-book ‘Stil worden in je hoofd kan je leren’ of lees de blog stil worden.

CoachingHer
Kanaalweg 50, Capelle aan den IJssel
T. 06-51571413
www.coachingher.nl