Feliciteerboek, lekker sociaal

0
3628
Jorissa - Feliciteerboek, lekker sociaal

Ook recent jarig geweest? Dikke kans dat je een paar kaarten hebt gekregen, enkele telefoontjes maar vooral tientallen berichten via Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter. Toen social media net opkwam was het handig dat je ook van je vage kennissen hun verjaardag leerde kennen, en hen zo eens kon verrassen terwijl je voorheen hun verjaardag ongemoeid voorbij liet gaan. De verrassing om weer eens iets van oud-tante Hester te horen of je middelbare school liefde Michel was groot.

DIE LOL IS ER TEGENWOORDIG WEL AF

Nu wordt je gefeliciteerd door je vrienden en familie op Facebook, zelfs die goede vriend vindt het een prima medium voor jou en neemt niet eens meer de moeite om persoonlijk een bericht te sturen. En als hij dan toch de moeite neemt, dan volgt er een whatsapp, bij voorkeur in een groep zodat de hele groep vervolgens ‘attent’ kan zijn en jou ook kan feliciteren. Afschuwelijk! De whatsappgroep is handig om afspraken te maken maar moet het echt gebruikt worden om je teamgenoot te condoleren met het verlies van zijn vader? “25x sterkte he!” draagt echt niets bij aan het draaglijker maken van het verlies. Aanwezig zijn, de uitvaart bezoeken, een keer koken of een warme arm is echt fijner op zon moment.

HOE KOMT DAT NOU, DAT EVEN SNEL VERSTOPPEN ACHTER EEN APP-BERICHT?

Vrolijke of verdrietige emoties, ik denk dat we er een beetje bang voor zijn geworden. Wat als iemand zichzelf niet in bedwang kan houden, wat moet jij dan? Snel even facebooken (zeker met de extra emoticons) behoedt je voor het meeleven en misschien met de ander meevoelen, plezier of verdriet. Je houdt controle en niemand ziet hoe jij je voelt en je hoeft je niet te schamen voor jouw eigen gevoel. Lekker anoniem, dat schijnt de belangrijkste drijfveer te zijn. Niet voor niets durven we meer op social media. Schelden, alles eruit gooien, vinden sommigen heerlijk. In het openbaar zie je deze mensen waarschijnlijk onopvallend in een hoekje staan.

DE TEGENREACTIE

Wat nu bijzonder grappig is, is dat ik steeds meer berichten langs zie komen die roepen om je dag eens iets verrassend te doen. Je zult je veel positiever voelen, beloven ze, als je een van deze activiteiten onderneemt: glimlach eens naar iemand die je niet kent op straat, kook eens een maaltijd voor een buurman, leg een cadeautje weg voor die goede vriend, schrijf een compliment op papier voor je moeder, vul een envelop met tien euro en leg die op een tafel in een restaurant. Kortom, wees eens attent, maak contact! Euh, was dat voorheen niet gewoon wat we al deden?

SOCIAL IS NIET JE SOCIALE LEVEN

Met mijn beroep ben ik uiteraard voor vernieuwing, digitalisering en ook social media. En velen zijn het met mij eens, het gebruik neemt van jaar tot jaar toe zo liet recent onderzoek zien. Facebook groeit door de startende 80+-ers, instagram door jongeren tot 18 jaar en twitter, tja, daar wil niemand meer op sinds Trump. Mensen die veel contact hebben, ook via digitale media, zijn gelukkiger, dus ga vooral er mee door! Maar laat social media zijn wat het is: een toevoeging aan je sociale leven, geen vervanging er van.