Verdriet kent geen kalender

0
3406
Salet Uitvaartverzorging - Verdriet kent geen kalender

‘Wat gaan we doen met de kerst?’ is een vraag die rond deze tijd bijna als vanzelfsprekend naar voren komt. Gaan we bij jouw familie of bij mijn familie eten? Of blijven we gewoon als gezin lekker thuis en maken we er samen een leuke tijd van. Als nabestaande wordt je dan onbewust voor het blok gezet. Verdriet kent immers geen kalender en is er het hele jaar door. Dus ook tijdens de komende feestdagen. Het zijn juist deze momenten die oproepen tot herinnering, en daarom zien veel nabestaanden tegen deze dagen op. Het ‘verplicht’ vrolijk zijn, een lege stoel aan de eettafel, het gemis van de geliefde. Hoewel dit bij de nabestaanden nog meer stress en pijn kan veroorzaken, heb ik in mijn werk ervaren dat feestdagen toch nog steeds bijzonder kunnen zijn. Door oude tradities te laten varen en nieuwe tradities in te stellen, kun je bijvoorbeeld een andere betekenis aan de feestperiode geven.

Daarom wil ik graag alle nabestaanden een aantal tips meegeven waardoor ze deze moeilijke dagen goed door kunnen komen en er wellicht zelfs een positieve wending aan kunnen geven.

1. EXTRA AANDACHT VOOR DE OVERLEDENE

Doe bijvoorbeeld iets ter nagedachtenis aan de overledene en haal alleen of met familie herinneringen op. Brand gerust een kaarsje voor je dierbare thuis of in de kerk.
Spreek om je hart te luchten en je verdriet uiting te geven hardop uit wat je graag nog had willen zeggen tegen de overledene. Of ga naar een lichtjesavond bij een begraafplaats bij jou in de buurt. Ruim een kledingkast op. Of neem de tijd om een herinneringsdoosje of een fotoalbum te maken. Veel mensen brengen ook een bezoek aan het graf of het colombarium om ‘samen’ tijd door te brengen en herinneringen uit te wisselen.

2. EXTRA AANDACHT VOOR JEZELF

Zet jezelf eens centraal en gebruik je verdriet om zelf sterker te worden en de waarde van het leven te blijven inzien. Immers het leven is iets dat we moeten koesteren, in voor- en tegenspoed. Probeer dus je mentale batterij op te laden (kan overigens het hele jaar door). Trakteer jezelf eens op een dagje wellness, geniet van je lievelingseten, koop een cadeautje voor jezelf, doe eens iets gek, of stel een ‘bucketlist’ op. Maak een wandeling onder de sterrenhemel of blijf gewoon lekker thuis op de bank met een boek of een goede film. Niets moet en alles mag.

3. WEES EERLIJK EN OPEN NAAR FAMILIE

Informeer je familie en vrienden open en eerlijk over wat je wel en niet wilt tijdens de komende feestdagen. Je hoeft jezelf daarbij niet verplicht voelen om aan alle feestelijkheden deel te nemen. Ook hoef je je niet schuldig voelen als je een uitnodiging afwijst. Aan de andere kant mag je als nabestaande ook gewoon genieten van de feestdagen. Het is wellicht het laatste waar je aan denkt wanneer je je dierbare moet missen, maar toch zullen er best momenten zijn dat je een gelukkig of vrolijk gevoel ervaart en er bewust of onbewust een lach op je gezicht wordt getoverd. Dat is geen verraad tegenover jouw dierbare en het betekent ook niet dat het verdriet minder is geworden.

En last but not least, zorg dat je alles zorgvuldig plant en indien nodig hulp vraagt aan familie en vrienden bij de voorbereidingen. En vergeet niet om tijdig rust te nemen als je daar behoefte aan hebt. Je verdriet mag er namelijk ook tijdens deze dagen zijn. Mocht het je toch allemaal te veel worden, schroom dan niet om professionele hulp in te roepen.

Fotografie: iStockphoto