Elke dag is de woningmarkt wel bijna in het nieuws. Is het niet de koopsector dan is het wel de huursector. Maar hoe ga je daar nu mee om als consument. En vanuit welk perspectief moet je dit nu bekijken. Eerst maar enkele feiten op een rijtje. In 2017 stegen de huizenprijzen in Nederland met gemiddeld 7,6%, dit jaar staat het percentage al op 9,5 % t.o.v. vorig jaar. Uitschieters zijn wederom de grote steden en Rotterdam met een prijsstijging van 15%. Dat betekent dat over twee jaar een gemiddeld huis al zo’n 300.000 euro zal kosten. Geholpen door de lage rente en een flink aantrekkende economie, steeg ook het aantal verkopen hard, tot bijna 242.000 woningen – 27.000 meer dan in 2016.
VERSTORING HUURMARKT
Maar dan hebben wij ook nog de druk op de huurmarkt. Door de aankoop van particuliere beleggers wordt ook deze markt verstoord. NVM-voorzitter de heer G. Jaarsma wijst op de rol van particuliere beleggers, die steeds vaker woningen kopen en daarmee de markt verstoren. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt 1 op de 5 woningen verkocht aan een particuliere belegger. “Particuliere beleggers kopen vooral kleine en goedkope woningen en verdringen daarmee in toenemende mate koopstarters van de koopwoningmarkt”, aldus de NVM-voorzitter. De opgekochte woningen worden vaak verhuurd. Op zich een goede ontwikkeling, want er is in grote steden ook een tekort aan huurwoningen in het middensegment. Maar het aanbod van betaalbare koopwoningen neemt daardoor nog verder af. Maar ook daar zijn de eerste signalen opgepakt van enig herstel. In Amsterdam lagen huizenprijzen bijvoorbeeld 3 % lager dan het voorgaande kwartaal.
ANDERE FACTOREN DIE MEESPELEN
Maar het is niet alleen de marktwerking die de prijzen van de woning laten stijgen. Neen. Ook de grondstoffen en de lonen stijgen en dat maakt dat de markt oververhit raakt. Aannemers, keuken- en, badkamerleveranciers en ga zo maar door kunnen geen leveringen meer garanderen en je mag soms je aannemer bedanken dat hij je verbouwing wilt doen. Maar dan zijn wij er nog niet. Tegenwoordig mag je ook nog eens blij zijn dat je een aansluiting voor het gas, water en elektra krijgt.
EN DAN DE VERDUURZAMING
Ook daar heb je nog een punt. De overheid wilt naar een gasloze voorziening van de verwarming. Nou daar zijn wij nog lang niet klaar voor. Maar de ontwikkelaars van nieuwbouw moeten wel ineens hun huidige plannen omzetten in een duurzamere bouw. Het gaat in een stroomversnelling. Maar er zijn altijd schakels binnen het proces die dat niet bij kunnen benen. Voor de nieuwbouwwoningen zal het proces binnen 2 jaar onder controle zijn. Maar voor de bestaande bouw zal dat proces jaren duren. Want niet iedereen wilt een luchtwarmtepomp met veel lawaai in zijn achtertuin. En ook deze voorzieningen moeten betaald worden. Maar dat er iets moet gaan gebeuren dat staat vast. Want wereldwijd hebben wij immers te kampen met extreme weersomstandigheden.
INGRIJPENDE MAATREGELEN
NVM voorzitter Jaarsma wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. “Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers en projectontwikkelaars en NVM-makelaars en -taxateurs. Of het nu gaat om bestaande bouw, nieuwbouw, huurwoningen of om de transformatie van commercieel en agrarisch vastgoed.”
MAKELAARS BOOSDOENER?
Maar zo’n absurde ontwikkeling in de woningmarkt kan het besluit van zoveel gemeenten om de periode van de afgelopen 2-8 jaar om maar mondjesmaat te bouwen niet goed maken. Dat gaat eenmaal niet. De makelaars krijgen de schuld hoor je in de markt. Ook voor ons is het ook een nieuwe ontwikkeling. Als er 20 mensen voor de deur staan te trappelen om de woning te kopen dan zijn er altijd 19 teleurgesteld. Ja. Wij zijn de slecht-bericht-brengers. Dus krijgen wij de schuld. Excuus! Wij zijn het verlengstuk van de opdrachtgever en deze bepaalt uiteraard na het uitbrengen van ons advies. Ons kantoor probeert in ieder geval dat zoveel mogelijk in goede banen te begeleiden. Een en ander afhankelijk van de belangstelling wordt een “Open Huis” georganiseerd waarbij een ieder een gelijke kans krijgt om daarna binnen een redelijke termijn een bod uit te brengen.
WAT TE DOEN ALS KOPER?
Er is een sprankje hoop voor de kopers. Het aanbod neemt toe en de grootste huizenbubbel hebben wij gehad denken wij. Wij zien in ieder geval de eerste reacties van een normalisering van de markt. Dus… Sluit zoveel mogelijk je emoties uit. Ik weet dat dat in de praktijk moeilijk is. Wees goed voorbereid op welk bedrag je kunt betalen en hou daar voor nu en voor de toekomst rekening mee. Laat bij enige twijfel de woning bouwtechnisch keuren. En laat je anders begeleiden door een van onze medewerkers. Want zij weten hoe je er mee om moet gaan. En dat kan al vanaf € 1.150 incl. BTW. Maar ga in ieder geval geen gekke dingen doen die je niet na kunt komen of waar je later spijt van krijgt.
Van der Panne Woning- & Bedrijfsmakelaardij
Dorpsstraat 9, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-332222
www.vdpanne.nl