Is beleggen iets voor iedereen?

0
2683
Fintessa Vermogensbeheer

Regelmatig krijg ik de vraag waarom u zou moeten beleggen en dan vervolgens waarom u als belegger beter af zou zijn als u het beheer van uw vermogen uit handen geeft in plaats van het zelf te beleggen. Een beheerder doet het altijd anders dan u het zelf zou doen. Het gaat er vooral om dat u zich goed moet voelen bij de keuzes die er voor u worden gemaakt en dat deze keuzes passen binnen uw financiële en persoonlijke randvoorwaarden.

Emotioneel management

Wat zijn dan zoal de voordelen van beheer? Nou, het eerste is dat er geen emotionele betrokkenheid is bij de eigen beleggingen. Emotie is de grootste vijand van iedere belegger. Dat geldt voor zowel angst als hebzucht. Overdracht aan een ander schakelt deze emotie uit en daarmee wordt het grootste gevaar voor miskleunen geëlimineerd. Voorbeelden van missers zijn dat u als belegger geen verlies durft te nemen of verliefd wordt op een aandeel waardoor u geen winst neemt.

Professional

Een ander voordeel is dat de deskundigheid en professionaliteit van een ander wordt ingehuurd. Van een professionele partij mag u verwachten dat deze z’n beleggingsbeslissingen op fundamentele gronden neemt, dichter bij het vuur zit en niet (te) lang in de verkeerde aandelen blijft zitten. Ook kunt u door overdracht van het beheer van uw portefeuille uw tijd aan andere zaken besteden. Een beheerder kost weliswaar geld, maar u hoeft niet langer te betalen voor abonnementen om zelf onderzoek te doen bijvoorbeeld.

Partnerkeuze

Hoe weet u welke vermogensbeheerder voor u de juiste is? In eerste instantie kunt u voor u begint een vermogensbeheerder selecteren op beleggingsfilosofie en beleggingsbeleid. Kijk daarom of een partij transparant is wat betreft de beleggingen en de kosten. Krijgt u maatwerk en persoonlijke begeleiding en worden de verwachtingen op een goede manier gemanaged? Vaak zijn overigens de intenties van een potentiële cliënt evenmin helemaal in te schatten. Wat verwacht iemand van een vermogensbeheerder en zijn die verwachtingen reëel? Passen ze überhaupt bij de financiële draagkracht van iemand? Pas na een tijdje zal echt duidelijk worden of de beheerder waarmaakt wat hij vooraf zei en van plan was te doen. Dat is helaas de onzekerheid van iedere belegger die begint bij een (nieuwe) beheerder. Alles valt of staat met (wederzijds) vertrouwen.

Bruidsschat

Helaas kan niet iedereen de keuze voor persoonlijk vermogensbeheer maken, al verschilt het instapbedrag per aanbieder. Het is vooral afhankelijk van de manier van beleggen. Wordt er in individuele titels belegd of juist in beleggingsfondsen of trackers? Er worden vaak instapbedragen van 50.000 of 100.000 euro gehanteerd. Beheerders die in een wat hoger segment opereren kunnen instapminima hanteren van 250.000 of 500.000 euro, maar ook hogere instapminima komen voor. In feite geeft een beheerder met deze entreebedragen aan welk segment hij wil bedienen. Vervolgens is in principe alles mogelijk. Waar wel en waar niet in belegd zal worden, wordt onderling afgesproken en vastgelegd in de beheerovereenkomst.

Beste koop

Het beleggingsrisico, zowel het specifieke (bedrijfs)risico als het marktrisico wordt beperkt door een gedegen assetallocatie. Spreiding is tenslotte de enige free lunch in de beleggingsindustrie. Spreiding wordt echter op verschillende fronten doorgevoerd: assets (aandelen, obligaties, cash), sectoren en valuta, maar ook wat betreft de verdeling tussen de verschillende beleggingscategorieën. Zodoende wordt de correlatie met de brede markt behoorlijk gereduceerd.

Gezien de huidige lage rentestand en het feit dat (bedrijfs)obligaties lage effectieve rendementen opleveren moeten beleggers zich misschien met wat minder rendement tevreden stellen. Kijk, dat is nou nog eens verwachtingsmanagement.

Fotografie: iStockphoto