Voor nabestaanden begint het echte afscheid pas na de uitvaart. Daarom wil yardenhuis van Rotterdam er dan zijn voor hen zijn. Bijvoorbeeld door herdenkingen te houden waar bezoekers troost vinden. Iemands laatste eer bewijzen, reikt verder dan afscheid nemen in de aula en koffiekamer.
Voorzorg – helpt bij rouwverwerking
Velen schuiven het nadenken over hun afscheid voor zich uit. ‘Als het zover is, dan kiest mijn familie maar. Word ik begraven of gecremeerd? Welke muziek wordt er gespeeld? Is de uitvaart in besloten kring? Nodigen we alle vrienden en bekenden uit?’ Vragen die bij leven en welzijn prima te beantwoorden zijn. Maar als je het overlaat aan degenen die achterblijven, creëer je – geheel onbewust – moeilijkheden. De dagen voorafgaand aan de uitvaart, komt er al zoveel op naasten af. Gelukkig helpen uitvaartondernemers met praktische zaken; je hoeft gelukkig niet alles zelf te regelen. Maar bespreek je ideeën over je uitvaart eens met iemand. Of schrijf ze op en bewaar het bij de uitvaartpolis. Dit geeft duidelijkheid en rust bij de verantwoordelijken voor je afscheid. Zo hoeven ze, in een periode van verdriet, geen moeilijke beslissingen te nemen. Het verloopt dan zoals je het zelf graag wil en dit helpt je naasten bij de verwerking.
Nazorg
Het geestelijk afscheid nemen begint pas na de uitvaart. Tussen overlijden en de eerste weken na de uitvaart krijgen nabestaanden alle aandacht en begrip. Maar na verloop van tijd gaat de omgeving weer over tot de orde van de dag. Hierdoor vergeten nabestaanden – onbewust – het gemis van de naasten. Om troost te bieden, ook als het afscheid langer geleden is, houden we herdenkingsconcerten, zoals met Moederdag en Allerzielen. Ook Kerst is zo’n moment waarop dierbaren meer gemist worden. Daarom houdt yardenhuis van Rotterdam op zaterdag 21 december haar Kerstherdenking. Pastor Rob Lijesen leidt de avond en spreekt zijn woord van troost. De muziek wordt verzorgd door een koperblazers kwartet. Aanmelden kan via een e-mail naar: herdenkingsdiensten.rotterdam@yarden.nl.
Bombardement 14 mei
In 2020 is het 80 jaar geleden dat op 14 mei 1940 Rotterdam werd gebombardeerd. Ongeveer 80.000 mensen werden dakloos en naar schatting zijn 650 tot 900 mensen omgekomen. Ook op ‘Zuid’ vielen vele slachtoffers. Daarom heeft landschapsarchitecte Ada Wille in 2000 in opdracht van het crematorium een speciaal monument ontwerpen: glazen platen met gedichten gecombineerd met 600 – 900 kleine stenen, symbool voor de slachtoffers die bij het bombardement zijn gevallen. Tijdens de herdenking, donderdag 14 mei 2020, komen bezoekers die slachtoffers van het bombardement willen herdenken samen met degenen die recenter een dierbare zijn verloren.
yardenhuis van Rotterdam
Maeterlinckweg 101, Rotterdam
T. 010-4803344
www.yarden.nl