Leefgoed de Olifant is als idyllische oase in het buurtschap Ver-Hitland aan de Hollandse IJssel een droomlocatie voor bruidsparen en een inspirerende plek voor bedrijven. Fijnproevers komen er aan hun trekken bij De Dames, het bijbehorende restaurant waar het zowel binnen als buiten uitzonderlijk goed toeven is.
Hans Heesterbeek hoort het minstens een paar keer per dag: “Waarom wist ik dit niet eerder?” Elke nieuwe gast staat perplex van de schoonheid van deze verborgen parel tussen Rotterdam en Gouda. Zo dichtbij, en tegelijkertijd zó buiten. Als evenementen- en vergaderlocatie behoort Leefgoed de Olifant beslist tot de mooiste van het land. Hans Heesterbeek voert sinds augustus 2021 met zijn partner Mariëlle Franken het management over Leefgoed de Olifant in het buurtschap Ver-Hitland, behorend tot Nieuwerkerk aan den IJssel. Hoewel hij het twee hectare grote leefgoed inmiddels als zijn broekzak kent, staat hij nog elke dag versteld van dit prachtige gebied tussen de Hollandsche IJssel en Park Hitland. Zijn ogen glimmen als hij ons rondleidt langs de knotwilgen en appelbomen, de bijenkorven – ‘ja, we hebben eigen honing’ – de moestuin en de beelden in de cultuurtuin, ‘een openluchtgalerie’. ”We gaan binnenkort starten met barbecuemiddagen op zondag. Big Green Egg aan, livemuziek erbij. Veel leuker wordt het niet.”
Rijke historie
Leefgoed de Olifant kent een rijke geschiedenis. De Olifant verwijst naar de gelijknamige binnendijkse steenoven waar tussen 1869 en pak ‘m beet een eeuw geleden onder leiding van François de Lange de beroemde ijsselsteentjes werden gebakken. Hans Heesterbeek wijst naar de geelachtige muur in restaurant De Dames. “Die muur is opgetrokken met originele ijsselsteentjes.” De steenoven dankt zijn naam aan zijn grootte, en wellicht aan zijn oprit in slurfvorm. In 1972, de steenoven was verworden tot een bouwval, verwierf Sytse Sipkema als nazaat van François de Lange de steenplaats met opstallen. Met hulp van architect Gunnar Daan werd de steenoven herbouwd tot een monumentale villa in de stijl van de houten turfschuren van weleer. Na het overlijden van Sytse Sipkema betrokken zijn dochter Ahja Marijn Sipkema en haar partner Ariann Kraaijeveld deze villa. Zij vonden het zonde dit unieke stukje verscholen landschap volledig voor zichzelf te houden en besloten het toegankelijk te maken voor het publiek. Ze toverden zo’n tien jaar geleden de varkensschuur, De Beer, om tot een vergader- en trainingsruimte en de wagenschuur tot een restaurant annex theehuis, De Dames, zodat het publiek voortaan kon meegenieten van zowel de cultuurhistorie als het natuurschoon op dit prachtige parkachtige terrein.
Gewilde plek
In de exploitatie zagen de eigenaren geen rol voor zichzelf weggelegd en dus werd dat deel uitbesteed. Het management is vorig jaar overgeheveld naar Hans Heesterbeek en Mariëlle Franken, die al jarenlang bevriend zijn met Ahja Sipkema en Ariann Kraaijeveld en bogen op een indrukwekkende carrière in de tv- en filmwereld en evenementenbranche. “We hebben, onder meer, elf jaar lang de food & beverage en facilitaire organisatie van het CHIO Rotterdam voor onze rekening genomen.” Leefgoed de Olifant is als idyllische oase in de loop der jaren uitgegroeid tot een gewilde plek voor bestuursvergaderingen, heidagen, brainstorm- en coachingsessies, huwelijken – ‘we zijn een officiële trouwlocatie’ – en condoleances. De Kas, een glazen paviljoen ingericht in boerderijstijl, speelt in de afhuur een centrale rol als eet- en feestplek. Als de weergoden gunstig zijn gestemd kan er op de picknicktafels voor De Kas worden geluncht of gedineerd. Alle vergaderzalen zijn van een pantry, flip-overs, beamers, speakers en magneetmuren voorzien. De bijna onzichtbare zonnepanelen op de nieuwste zalen, De Plaets en De Weide, zorgen voor stroom voor de elektrische laadpalen op de (gratis!) parkeerplaats en voor, een aanzienlijk deel, het restaurant.
Bietenburger
Bij De Dames, als restaurant recentelijk nog uitgebreid, zetten de vrolijke bossen tulpen en grote kamerplanten de toon. Een speksteenkachel zorgt voor extra sfeer en een behaaglijke warmte. In stijl dineer je hier voor een heel schappelijke prijs, lees: 35 euro voor een driegangenmenu. Wat te denken van zeeduivel met een saus van saffraan, of een bietenburger met geitenkaas en een bonensalsa en een crème brûlée van steranijs als interessante afsluiter. Alle groenten en kruiden zijn geraapt of geplukt uit eigen tuin. “We koken zo natuurlijk mogelijk, met zoveel mogelijk eigen producten. Halffabricaten zijn taboe in onze keuken.” De moorkoppen stammen uit de eigen patisserie, de appeltaart en de rechthoekige koekjes als ijsselsteentjes – ‘afgeleid van janhagel’ – zijn ingekocht bij korenmolen Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel, en daarmee steunt het restaurant de sympathieke doelstellingen van dit instituut. Bij Windlust krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans zich te ontplooien tot bijvoorbeeld brood- en banketbakker. Lekker lunchen kun je er, dagelijks, met flammkuchen, een bisque gevuld met strandkrab en langoustine of een broodje met roomkaas, basilicumpesto, spinazie en avocado. De Dames, dat over een riant terras beschikt, is de ideale uitvalbasis voor de wandelaars in Park Hitland. “Ja, honden zijn bij ons welkom. We hebben zelfs koekjes voor de honden in huis.”
In petto
Het restaurant heet De Dames maar daarmee worden nadrukkelijk niet de eigenaren bedoeld. De Dames zijn de zusjes Bloot die het in de achttiende eeuw aandurfden tol te vragen voor het polderweggetje van Nieuwerkerk aan den IJssel naar het pontje in Krimpen aan den IJssel. “Die twee in dat bootje waren vrekken,” wijst Hans Heesterbeek lachend naar het standbeeld bij de ingang van Leefgoed de Olifant, ontworpen door Bart Belonje. Hans Heesterbeek liet zich net al ontvallen dat hij op gezette tijden barbecues gaat organiseren. Hij heeft echter nog veel meer in petto. Mannendagen met barbiers, tattookunstenaars, speenvarkens aan het spit en een whiskyproeverij. Vrouwendagen met een champagne- en chocoladetasting. Natuurwandelingen onder begeleiding van een gids door het aansluitende Park Hitland – ‘een walhalla voor vogelliefhebbers’ – en interactieve theaterproducties à la Shakespeare in The Park. “Te veel om op te noemen. Houd daarom vooral de agenda op onze site in de gaten.”
Leefgoed de Olifant
Groenendijk 325, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-323414
www.leefgoed.nl
Fotografie: Marc de Jong e.a.